Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008

Κανελλόπουλος: "Δεν έδειξε σεβασμό ο Μελισσανίδης"


Για πρώτη φορά παράγοντας της ΑΕΚ μίλησε επίσημα για την προσπάθεια του Δημήτρη Μελισσανίδη να εμπλακεί ξανά στη διοίκηση της Ένωσης. Αυτός ήταν ο Τάκης Κανελλόπουλος μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο ΒΗΜΑ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρωτάθλημα που πέρασε, αλλά και στην κατασκευή του νέου προπονητικού κέντρου της ομάδας.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Τάκη Κανελλόπουλου.Τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας της ΑΕΚ από τη λεγόμενη «ομάδα Ντέμη» ποιος είναι ο απολογισμός; «Κατ' αρχάς να σας πω ότι ήμασταν μια ομάδα από 22 άτομα, αν και τότε δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα των 11.
Σήμερα είμαστε 26 άτομα που ελέγχουμε το 89% της ΠΑΕ. Η περιουσία της ΑΕΚ τον Μάιο του 2004 ήταν περίπου 500.000 ευρώ, που προέκυπταν από κάποια έπιπλα, από αθλητικό υλικό και από τα 2/3 ενός πούλμαν.
Το 2004 ο αριθμός των εισιτηρίων διαρκείας ήταν 17.500 και πέρυσι φτάσαμε στο ρεκόρ των 25.500. Κατακτήσαμε μια τρίτη θέση, δύο φορές τερματίσαμε δεύτεροι, ενώ όλοι γνωρίζουν τι έγινε στο πρωτάθλημα της περιόδου που πέρασε. Σε αυτά τα 4 χρόνια τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα και οι τρύπες κλείνουν μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου, δηλαδή από λεφτά που βάζουν οι μέτοχοι, ενώ υπάρχει και ένας δανεισμός της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ».
- Τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έχει υψηλά έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ και τη στήριξη ενός ισχυρού επιχειρηματία, που στον Παναθηναϊκό έγινε μια συστράτευση και συγκεντρώνονται μεγάλα ποσά, ενώ η ΑΕΚ θα έχει ακόμη έναν ζημιογόνο ισολογισμό, η πρόταση του κ. Μελισσανίδη - ενός Αεκτζή επιχειρηματία και με επιτυχημένο πέρασμα από τη διοίκηση - να βάλει χρήματα στην ΠΑΕ δεν φαντάζει για τους οπαδούς της ομάδας και για εσάς ως μάνα εξ ουρανού;
«Μάθαμε για τον ενδιαφέρον του κ. Μελισσανίδη από τον Τύπο. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση, πράγμα το οποίο θεωρώ, αν μη τι άλλο, δείγμα έλλειψης σεβασμού προς τη διοίκηση της ΑΕΚ. Επειτα από μια εβδομάδα πρωτοσέλιδων και διαρροών από κύκλους του κ. Μελισσανίδη για την πρόθεσή του να επενδύσει στην ΑΕΚ, ο κ. Μελισσανίδης πήρε τον Ντέμη τηλέφωνο, αλλά ο πρόεδρος της ΠΑΕ επειδή το θέμα είναι σοβαρό ζήτησε έγγραφη πρόταση, η οποία δεν έχει ακόμη υποβληθεί. Κάθε συνεργασία στο πλαίσιο της πολυμετοχικότητας με την οποία λειτουργεί η ΠΑΕ είναι ευπρόσδεκτη, κυρίως από ανθρώπους που αγαπούν την ΑΕΚ.
Οι προϋποθέσεις είναι ξεκάθαρες και απλές: ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να σέβεται τη διαφορετικότητα και τη φιλοσοφία της ΑΕΚ στην οποία πρωτεύουσα θέση έχει το ευ αγωνίζεσθαι και να επιδεικνύει σεβασμό και διαλλακτικότητα».
- Οικονομικές προϋποθέσεις υπάρχουν; «Με 10 εκατ. ευρώ ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει το 5%, με 50 εκατ. ευρώ το 25% και με 70 εκατ. ευρώ το 35%. Αυτό, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, φυσικά». - Οι αποτιμήσεις μοιάζουν με αυτές του Παναθηναϊκού μετά τις τελευταίες μετοχικές ανακατατάξεις. «Ακριβώς, θεωρούμε ότι είναι ίδιου επιπέδου ομάδες». - Σε περίπτωση που ένας επενδυτής ενδιαφερθεί για το 89% που έχουν τα 26 άτομα σήμερα στην ΠΑΕ, θα πουλήσετε;
«Οχι. Εμείς στη διοίκηση πιστεύουμε στην πολυμετοχικότητα. Θεωρούμε ότι το μοντέλο του ισχυρού επιχειρηματία είναι αναχρονιστικό. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Παναθηναϊκός ακολουθεί αυτό το μοντέλο». - Ποιο είναι το όραμά σας για την ΑΕΚ;
«Οραμα της διοίκησης είναι να γίνει η ομάδα ανταγωνιστική στην Ευρώπη, διατηρώντας τον σεβασμό προς το παιχνίδι και την κοινωνία. Το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό φαινόμενο. Το δικό μου όραμα πάει λίγο πιο μακριά. Θα ήθελα η ΑΕΚ να γίνει εταιρεία λαϊκής βάσης και η συνέλευσή της να γίνεται στο γήπεδό της, με χιλιάδες μετόχους να ψηφίζουν».
- Αλήθεια, σε ποιο γήπεδο θα γίνει αυτή η συνέλευση; «Το γήπεδο ήταν από την αρχή βασικός στόχος της διοίκησης της ΑΕΚ. Παλεύουμε για αυτό το θέμα καθημερινά, αλλά όπως γνωρίζετε αυτά τα ζητήματα στην Ελλάδα καθυστερούν πολύ λόγω της γραφειοκρατίας.
Εκεί που ίσως κάναμε λάθος ήταν ότι δεν επικοινωνήσαμε σωστά τι θέλαμε να κάνουμε και πώς με το γήπεδο. Ακούστηκαν πολλά, ακόμη και ότι θα βγάλουμε εμείς λεφτά από την κατασκευή του. Με το προπονητικό κέντρο είχαμε πρακτικά προβλήματα αφού δύο φορές δεν καταφέραμε να κρατήσουμε κρυφό το μέρος που είχαμε επιλέξει να κατασκευαστεί με αποτέλεσμα οι οικοπεδούχοι, όταν κατάλαβαν ότι ενδιαφέρεται η ΠΑΕ ΑΕΚ, να αυξήσουν τις απαιτήσεις τους. Από εδώ και πέρα θα μιλάμε μόνο όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε». - Εφέτος η δυναμική των εισιτηρίων διαρκείας δεν είναι ίδια με πέρυσι;
«Η ψυχολογία των οπαδών έχει τρωθεί από την εικόνα της ομάδας στα πλέι οφ. Μόνο ένας - δύο παίκτες δικαιολόγησαν με την εμφάνισή τους ότι αξίζουν να φορούν τη φανέλα της ΑΕΚ. Μπορεί να φταίμε και εμείς ως διοίκηση που τους αποπροσανατολίσαμε αφού σταθήκαμε πάρα πολύ στην αδικία που είχε γίνει και δεν καταφέραμε να τους επαναφέρουμε σε αγωνιστική τάξη». - Είναι η πρώτη φορά που δίνετε συνέντευξη από τότε που αναλάβατε τα ηνία της ΑΕΚ και οι πρόσφατες τοποθετήσεις σας για τη λειτουργία της Σούπερ Λίγκα δείχνουν ότι επιθυμείτε να παίξετε μεγαλύτερο ρόλο και στους δύο φορείς.
«Και εγώ αλλά και οι άλλοι μέτοχοι της ΠΑΕ ΑΕΚ έχουμε τις βασικές μας δουλειές. Δεν προλαβαίνουμε. Η ΑΕΚ είναι το πάθος μας. Εχει όμως πρόεδρο και επαγγελματικό management που τη διοικούν.
Για τη Σούπερ Λίγκα, θα σας έλεγα ότι αν άλλαζαν ορισμένα πράγματα θα μπορούσα να ασχοληθώ περισσότερο, αλλά τώρα όχι γιατί δεν έχει παρεμβατικό ρόλο. Δεν έχει τον έλεγχο της διαιτησίας ούτε και τον έλεγχο της αθλητικής δικαιοσύνης που ανήκουν στην ΕΠΟ, η οποία όπως αντικειμενικά είναι παραδεκτό, έχει αποτύχει και στα δύο με τις επιλογές της. Αλλωστε, αν γινόμουν πρόεδρος της Λίγκας, θα της έκανα κακό αφού ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Γκαγκάτσης μου έχει κάνει, όπως είναι γνωστό, αγωγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: