Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008

Τα ακούμε βερεσέ


Τα περί στήριξης ενός προπονητή, ο Τύπος και οι οπαδοί τα ακούν συνήθως βερεσέ. Κι αν κρίνουμε από τις περιπτώσεις Σάντος και Φερέρ, καλά κάνουν. Το θέμα είναι άλλο: οι ποδοσφαιριστές εμπέδωσαν το μήνυμα του προέδρου; Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω: πέρυσι, λίγο πριν τα Χριστούγεννα η ΑΕΚ διέψευδε (όχι μέσω γραπτής τοποθέτησης τότε, αλλά όπως ενημέρωνε το Γραφείο Τύπου της ομάδας) ότι υπήρχε θέμα απομάκρυνσης του Λορένσο Σέρα Φερέρ. Τελικά ο ισπανός τεχνικός απολύθηκε στις 12 Φεβρουαρίου αφήνοντας πίσω του ένα φέσι 2 εκατ. ευρώ το οποίο η ΑΕΚ θα αποπληρώνει ως το καλοκαίρι του 2010. Φανταστείτε ότι επρόκειτο για τον προπονητή που ο Ντέμης Νικολαΐδης είχε χρήσει «κλειδοκράτορα» του ποδοσφαιρικού τμήματος, προσφέροντας κλειστό συμβόλαιο διάρκειας τεσσάρων ετών!

Ο ίδιος προπονητής απομακρύνθηκε ως αποτυχημένος, ανεπιθύμητος (περισσότερο από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές) και δεχόμενος τη χλεύη της συντριπτικής μερίδας του Τύπου. Πάνω κάτω τα ίδια είχαν συμβεί και με τον Φερνάντο Σάντος. Εξερχόμενος από το Ολυμπιακό Στάδιο (μετά την ήττα με 3-1 από τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα της περιόδου 2005-06) ο Ντέμης Νικολαΐδης είχε στηρίξει τον Πορτογάλο λέγοντας στους παραπονούμενους οπαδούς «μα καλά, τώρα σας φταίει ο Σάντος;». Τελικά ήταν ο νυν προπονητής του ΠΑΟΚ εκείνος που απομακρύνθηκε στο τέλος της χρονιάς. Η αναδρομή στο παρελθόν δεν γίνεται για να καταλογιστεί στη διοίκηση της ΑΕΚ ότι αποδεικνύεται ανακόλουθη στο θέμα του προπονητή.

Η επισήμανση αυτή καταγράφεται για να θυμηθούμε όλοι ότι στην πορεία τη νύφη πάντοτε πληρώνει ο προπονητής και ποτέ οι 10 ποδοσφαιριστές που ενδεχομένως ευθύνονται περισσότερο. Πιο εύκολα διώχνεις τον προπονητή παρά παίρνεις τη σκούπα να «καθαρίσεις» 10 παίκτες.

Υποσχέθηκαν βελτίωση

Το μπαλάκι στην παρούσα φάση βρίσκεται στην πλευρά των ποδοσφαιριστών οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι φέρουν την καίρια ευθύνη για το ως τώρα κατάντημα της ομάδας (εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο και με 9 χαμένους βαθμούς σε 7 αγώνες πρωταθλήματος!).

Όσο δύσκολο κι αν είναι να το αποδεχθεί κανείς αυτό αντιλαμβανόμενος τα διαρκή ήξεις αφήξεις του προπονητή (όσον αφορά τα συστήματα και την αξιολόγηση του έμψυχου υλικού) αλλά και τον πρόχειρο μεταγραφικό σχεδιασμό της διοίκησης (η οποία και πάλι δεν είχε ξεκάθαρο πλάνο για το τι θέλει να πουλήσει και να αγοράσει), οι παίκτες οφείλουν να αντιληφθούν το κόστος των λεγόμενών τους και να αποδείξουν ότι δεν είναι καλοί μόνο στο να υπόσχονται.

Τόνισαν ότι υποχρεούνται να αλλάξουν την κατάσταση και ότι οφείλουν να το κάνουν από το επόμενο κιόλας ματς.

Το οποίο όμως δεν θα είναι εύκολο. Απέναντι στον ποιοτικό Αστέρα Τρίπολης και με την υπομονή των φίλων της να φτάνει στα όριά της, η ΑΕΚ καλείται την Κυριακή να δείξει τον χαρακτήρα της ομάδας που ξέρει να περνά τις κακοτοπιές. Σπανίως τον έχουμε δει από αυτήν την ομάδα τα τελευταία χρόνια με εξαίρεση την περυσινή ΑΕΚ.

Την οποία ωστόσο η διοίκηση διέλυσε με τόση ευκολία λες και δεν αναδείχτηκε πρωταθλήτρια των γηπέδων (όπως ο ίδιος ο πρόεδρός της και οι λοιποί βασικοί μέτοχοι ευαγγελίζονταν) αλλά κινδύνευσε να υποβιβαστεί.

Ο ακλόνητος Δώνης

Η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι ο Νικολαΐδης θα στηρίξει τον Δώνη όσο βαστάνε οι αντοχές του προπονητή.

Διότι ουδείς μπορεί να παραβλέψει τη διαρκώς αυξανόμενη πίεση που θα δέχονται ο ίδιος και η ομάδα εφόσον συνεχιστούν οι απογοητευτικές εμφανίσεις που έχουν φέρει την ΑΕΚ σε δυσμενή θέση. Κάθε ομάδα και κάθε προπονητής «γιγαντώνονται» μέσα από τις επιτυχίες.

Οι νίκες είναι πλέον απαραίτητες και μόνο αυτές θα εδραιώσουν τον Δώνη στον πάγκο της ομάδας.

Καλείται όμως και εκείνος να βρει επιτέλους τον τρόπο που θα καταστήσει την ΑΕΚ αποτελεσματική. Διότι όπως και να το κάνουμε, όσο κι αν «χρεωθούν» οι ποδοσφαιριστές την υπαιτιότητα για την κουραστική ομάδα που βλέπουμε ως σήμερα, η ευθύνη του προπονητή είναι εξίσου μεγάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: